Kurumsal
Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi
Emek Mahallesi, 19. Sokak. No:84, 06590 Çankaya/Ankara, Türkiye
Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Araştırma Merkezi (DEHUKAM) © 2024 Tüm Hakları Saklıdır.
Prof. Dr. İsmail Demir, deniz hukuku alanında zengin bir eğitim geçmişine sahip ve bu alana önemli katkılar sunmuş başarılı bir profesördür. 1987 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden derece ile mezun olmuştur. 1997 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra deniz hukuku alanındaki çalışmalarını derinleştirmiştir. 2009 yılında “1989 Londra Konvansiyonu Çerçevesinde Kurtarma” konulu doktora tezini başarıyla savunmuştur. Prof. Dr. Demir’in başlıca araştırma alanları, deniz ticareti ve deniz kirliliğidir. 1997-2001 yılları arasında Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı’nda Birinci Hukuk Müşaviri olarak başarıyla görev yapmıştır. Prof. Dr. Demir, yetkinliği ve özverisi nedeniyle 2021 yılında Ankara Üniversitesi Özel Hukuk Bölümü Deniz Hukuku Ana Bilim Dalı’na Profesör olarak atanmıştır. 2020 yılından itibaren Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi (DEHUKAM) Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır. 2023 yılı itibariyle DEHUKAM’da Baş Araştırmacı olarak saygın bir görev üstlenmiştir. 2024 yılında Denizcilik, Ulaştırma Hukuku ve Siyaseti Anabilim Dalı Başkanlığına atanmıştır.
Prof. Dr. Ademuni-Odeke, Southampton Üniversitesi Deniz Hukuku Enstitüsünde Yüksek Lisans ve Doktorasını tamamlamış olup, Fulbright burslusudur. Aynı zamanda amatör golfçüdür ve denizcilik, liman yönetimi, sigorta ve bankacılık alanlarında çalışmıştır. 40 yılı aşkın süredir akademisyenlik yapmaktadır. BM (IMO, IAEA New York) bünyesinde çalışmış olup 40 yıl boyunca BM İhtisas Kuruluşları/Devletlerinde danışmanlık yapmıştır. Tulane (New Orleans), WMU (Malmö), IMLI (Valetta) ve Bilkent’te (Ankara) uzun süreli Misafir Öğretim Üyeliği yapmıştır.
Çok sayıda uluslararası ve profesyonel kuruluşa üye olmasının yanı sıra çeşitli kitapların, danışmanlık atama raporlarının ve makalelerin yazarıdır. İlgi/uzmanlık alanları; uluslararası denizcilik hukuku ve politikası, uluslararası satışlar, deniz sigortası, gemi kira sözleşmesi ve gemi sicilleri, uluslararası deniz hukuku, Incoterms, uluslararası eşya taşımacılığı, Mavi Ekonomi, DTÖ Hukuku, Anglo-Amerikan Hukuku, teminat mektubu, haydutluk, küresel deniz güvenliği, denizcilik sözleşmelerinin onaylanması ve denizcilik mevzuatının hazırlanmasıdır.
Halen Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalında öğretim üyesidir ve DEHUKAM’da Hususi Danışman olarak görev yapmaktadır.
Prof. Dr. Nil Kula 2005 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. 2006-2010 yılları arasında İzmir’de Saçaklıoğlu Hukuk Bürosu’nda deniz ticareti hukuku alanında avukatlık yapmıştır. 2008 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı Kamu Hukuku Yüksek Lisans Programı’nda hazırladığı “Deniz Kirliliğini Önleme ve Kirlilik Sonucu Oluşan Zararları Tazmin Çalışmalarının Türk İdari Makamlarınca Yürütülmesi” isimli tezini tamamlayarak yüksek lisansını bitirmiştir. Aynı yıl aynı üniversitede başladığı Denizcilik İşletmeleri Yönetimi doktora programını “Çoklu Taşıma İşleticisi Olarak Taşıma İşleri Komisyoncusunun Sorumluluklarına ve Sorumluluk Sigortası Himayesine İlişkin Bir İnceleme” isimli tezini tamamlayarak 2012 yılında bitirmiştir. 2013 yılında TUBİTAK Doktora Sonrası Araştırma Bursu ile Teksas Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde, 2018 yılında FULBRIGHT Araştırma Bursu ile San Francisco üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde çalışmalarda bulunmuştur. 2010 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ne araştırma görevlisi olarak atanmış, 2013 yılında Yardımcı Doçent unvanını almıştır. 2016 yılında Deniz Hukuku Doçenti unvanını almıştır. 2022 yılında ise Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümüne profesör olarak atanmıştır. Halihazırda bu bölümde Denizcilik Ekonomisi ve Politikaları Ana Bilim Dalı başkanlığı görevini yürütmektedir. Prof. Dr. Nil Kula 2020 yılından bu yana Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu üyesidir. Aynı yıl Dokuz Eylül Üniversitesi Ege Bölgesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü olarak atanmış, 2021 yılında ise Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü müdürü olarak atanmıştır. Her iki müdürlük görevi halihazırda devam etmektedir. Deniz hukuku, deniz ticareti hukuku, taşıma hukuku, deniz sigorta hukuku alanlarında Türkçe ve İngilizce dersler vermektedir. Bu alanlarda hazırladığı 6 kitabı, 32 tek yazarlı makalesi ve ulusal ve uluslararası konferanslarda sunduğu birçok bildirisi bulunmaktadır.
Prof. Yücel Acer, uluslararası hukuk alanında geniş bir deneyime sahip saygın bir akademisyen ve hukuk uzmanıdır. Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden başarı ile mezun olan Prof. Dr. Yücel Acer Sheffield Üniversitesi’nden yüksek lisans derecesi ile Bristol Üniversitesi’nden de doktora derecesi ile mezun olmuştur.
Prof. Dr. Yücel Acer farklı üniversitelerde bölüm başkanlığı, dekanlık, kurumların direktörlüğü ve dekan yardımcılığı gibi pozisyonlarda bulunmuştur. 2015-2019 yılları arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi rektörlüğü görevini yürütmüştür.
Halihazırda Prof. Dr. Yücel Acer, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı görevlerini yürütmektedir.
Ali İbrahim AKKUTAY, lisans eğitimini 2000-2004 yılları arasında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamlamıştır. 2005 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans eğitimin başlamış ve aynı yıl Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak atanmıştır. 2007 yılında yüksek lisans eğitimini “Uluslararası Antlaşmaların İç Hukuka Etkisi” başlıklı yüksek lisans tez çalışmasıyla tamamlamasıyla Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde doktora eğitimine başlamış ve 2011 yılında “Diplomatik Koruma ve İnsan Hakları İlişkisi” başlıklı çalışmasıyla eğitimini tamamlamıştır. 2019 yılında temel eser olarak sunduğu “Kıta Sahanlığı Kavramı, Kıta Sahanlığının Yarattığı Hak ve Yetkiler ile Deniz Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Çerçevesinde 200 Deniz Milinin Ötesindeki Kıta Sahanlığı” adlı eseriyle Milletlerarası Kamu Hukuku alanında doçent unvanını almaya hak kazanmıştır. Gazi Üniversitesinden ayrılarak kurulan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesine 2018 yılında doktor öğretim üyesi olarak atanmıştır. 2019 yılından itibaren aynı kurumda doçent kadrosunda ve 2024 Ocak ayından bu yana DEHUKAM’da uzman araştırmacı pozisyonunda görev yapmaktadır. Uluslararası antlaşmalar hukuku, uluslararası sorumluluk hukuku ve uluslararası deniz hukuku başta olmak üzere uluslararası hukukun çeşitli alanlarında çok sayıda kitap, makale ve bildirisi bulunmaktadır.
Dr. Ceren Cerit Dindar, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2009 yılında mezun olmuştur. Mezuniyet ve avukatlık stajının ardından 2010 yılında Ankara Barosu’na kaydolmuştur. Yüksek lisans derecesini 2013 yılında Uluslararası Ticaret ve Deniz Hukuku alanında Birleşik Krallık’taki Swansea Üniversitesi’nden almıştır. Yüksek lisans öğreniminin ardından, doktora programına başlamış ve Haziran 2019’da aynı üniversite tarafından Deniz Hukuku alanında doktora derecesine layık görülmüştür. Doktora araştırması temel olarak zaman çarterlerinde geminin teslimi ve yeniden teslimine ilişkin hukuki problemlere odaklanmaktadır. Yüksek lisans ve doktora öğrenimi için kendisine T.C. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim bursu sağlanmıştır. Ayrıca doktora eğitimi boyunca Swansea Üniversitesi Uluslararası Denizcilik ve Ticaret Hukuku Enstitüsü’nde (IISTL) araştırma görevlisi olarak çalışma imkanı bulmuştur. Dr. Dindar halen Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Hukuk Fakültesi’nde yardımcı doçent olarak çalışmaktadır. Kendisi 2022 yılından beri Deniz Hukuku Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda Eylül 2021’den bu yana AYBÜ Hukuk Fakültesi bünyesinde yürütülen Deniz Hukuku Yüksek Lisans programının koordinatörüdür. Yüksek Lisans programı kapsamında “Eşyanın Deniz Yoluyla Taşınması” ve “Çarter Sözleşmeleri Hukuku” derslerini vermektedir. 2023 yılı itibariyle DEHUKAM’da Uzman Araştırmacı statüsüyle görevini yürütmektedir. Kendisi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı”
Adnan Menderes Aydın, 2013 yılında Gazi Üniversitesinde lisans eğitimini tamamlamıştır. Askerlik görevini yedek subay olarak tamamladıktan sonra bir süre özel sektörde çalışan Aydın, 2016 yılında Öğretmen olarak Kahramanmaraş’a atanmıştır.
2020 yılında, eş durumu nedeniyle Ankara’ya taşınmış ve aynı yıl içinde Hacettepe Üniversitesi’nde Eğitim Yönetimi alanında bütünleşik doktora programında eğitimine başlamıştır. Çalışma alanları içerisinde liderlik, eğitim yönetimi, öğretmen istihdamı gibi konular bulunmaktadır.
2023 yılı itibariyle Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi (DEHUKAM) bünyesinde “Eğitim Koordinatörü” olarak görev yapmaya başlamıştır. Ayrıca, DEHUKAM Deniz Hukuku Dergisi’nde “İçerik Editörlüğü” görevini sürdürmektedir.
Büşra Deniz, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini 2020 yılında tamamlamıştır. 2021 yılından itibaren Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İngilizce olarak yürütülen “The Sea and Maritime Law” programında yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Yüksek lisans tezini “Bükreş Sözleşmesi Kapsamında Deniz Çevresinin Korunması ve Türkiye’nin Pozisyonu” konusunda yazmaktadır. Aynı zamanda, DEHUKAM bünyesinde Araştırmacı olarak görev alan Büşra Deniz, yürütülen çeşitli proje ve çalışmalarda yer almaktadır.
Halihazırda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yürütülen “Barselona Sözleşmesi ve Diğer Uluslararası Dokümanlar Kapsamında Deniz Çevresi Hukuku Kapasite Artırımı Projesi” ve “Ülkemizde Korunan Alan Miktarının Artırılması Amacıyla Potansiyel Doğal Sit Araştırılması Projesi”nde Deniz Çevresi Hukuku Uzmanı, TÜBİTAK 1001 çağrısı kapsamında “Deniz Ticareti Uyuşmazlıklarında Alternatif Çözüm Yöntemlerinin ve Türkiye’de Deniz Ticareti Tahkim Merkezi Kurulmasının Araştırılması Projesi”nde ise Proje Bursiyeri olarak görev almaktadır. İleri seviyede İngilizce bilmektedir.
Çağrı Ünal, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde lisans eğitimini tamamlamıştır. 2021-2023 yılları arasında DEHUKAM bünyesinde kısmi zamanlı öğrenci olarak çalışmıştır. Ankara Üniversitesi bünyesinde Deniz Kutup ve İklim Hukuku Araştırmaları Topluluğunun kurarak başkanlık görevini üstlenmiştir. DEHUKAM bünyesinde araştırmacı olarak deniz çevresi hukuku alanında çalışmalarını yürütmektedir. İleri seviyede İngilizce bilmektedir.
Derya Ulutürk, Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki lisans eğitimini 2019 yılında tamamlamıştır. 2021 yılından itibaren Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İngilizce olarak yürütülen “The Sea and Maritime Law” programında yüksek lisans eğitimine devam etmekte olup tezini “Akdeniz’de İklim Değişikliğinin Hukuki Etkileri: Adaptasyon ve Azaltım Önlemlerinin Değerlendirmesi” konusunda yazmaktadır.
DEHUKAM bünyesinde araştırmacı olarak çalışmakta olan Ulutürk, kurum bünyesinde yer alan çeşitli eğitim, konferans ve projelere yönelik çalışmalar yürütmektedir. Halihazırda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yürütülen “Barselona Sözleşmesi ve Diğer Uluslararası Dokümanlar Çerçevesinde Deniz Çevresi Hukuku Kapasite Artırımı Projesi” ve “Ülkemizde Korunan Alan Miktarının Arttırılması Amacıyla Potansiyel Doğal Sit Alanlarının Araştırılması Projesi” kapsamında deniz çevresi hukuku uzmanı olarak görev almaktadır. Ek olarak Tübitak 1001 çağrısı kapsamında fonlanan “Deniz Ticareti Uyuşmazlıklarında Alternatif Çözüm Yöntemlerinin ve Türkiye’de Deniz Ticareti Tahkim Merkezi Kurulmasının Araştırılması Projesi” nde proje bursiyeri olarak yer almaktadır. İleri seviyede İngilizce ve temel düzeyde Almanca bilmektedir.
Emre Önsöz, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde lisans eğitimini 2022 yılında tamamlamıştır. Aynı yıl Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Deniz Hukuku Tezli Yüksek Lisans programında yüksek lisans eğitimine başlamış olup “Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Faaliyetlerinin Hukuki Boyutu” konulu tez çalışmasına Prof. Dr. Yücel Acer’in danışmanlığında devam etmektedir. 2023 yılında Ankara Barosunda avukatlık stajını tamamlamıştır. 2021-2023 yılları arasında DEHUKAM bünyesinde kısmi zamanlı öğrenci olarak çalışan Emre Önsöz, 2023 yılında araştırmacı olarak göreve başlamıştır. DEHUKAM bünyesinde yürütülen proje ve faaliyetlerde aktif rol oynamaktadır.
DEHUKAM bünyesinde TÜBİTAK-1001 programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan “Türkiye’nin Dünya Denizlerindeki Canlı Kaynaklar Üzerinde Hak ve Yetkilerinin Araştırılması Projesi”nde araştırmacı sıfatıyla, “Türkiye’nin Deniz İklimi Stratejisi’nde Gençlerin Rolü” isimli ERASMUS KA154-YOU projesinde ise kurum temsilcisi sıfatıyla yer almaktadır. Ayrıca Deniz Enerji Hukuku ve Deniz Güvenliği Hukuku branşlarında çalışmalarda da bulunmaktadır. DEHUKAM Yayınları tarafından yayınlanan “3. Avrasya Hukuk Kongresi” bildiri kitabında editör olarak, “Ukrayna-Rusya Savaşı’nın Deniz Sigortalarına Etkisi Konferansı” bildiri kitabında ise editör yardımcısı olarak görev almıştır.
Halil İbrahim AKCAN, lisans eğitimini 2020 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamlamıştır. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Deniz Hukuku alanında yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. 2021 yılında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlamış olup hala görevine devam etmektedir. 2023 yılında DEHUKAM’da kısmi zamanlı araştırmacı olarak göreve başlamıştır. İleri seviyede İngilizce bilmektedir.
Özge Durukan, Bilkent Üniversitesi Amerikan kültürü ve edebiyatı bölümünden 2010 yılında mezun olmuştur. Mezuniyetinin ardından Avrupa komisyonu bursu ile Belçika-Brüksel’de yaşayan göçmenlere İngilizce eğitim hizmeti vermiştir. Ankara Üniversitesi SBF Küresel ve bölgesel çalışmalar ve Başkent Üniversitesi Amerikan kültürü ve edebiyatı dalında 2 tez yazmıştır. Aynı zamanda uluslararası IDEA konferansları kapsamında eko feminizm alanında sunumlar yapmıştır.
Ankara Üniversitesi bünyesinde okutmanlık yaptıktan sonra 2017 yılından itibaren ulusal ve uluslararası kapasite geliştirme, Ar-GE hizmeti, bakanlık ve ilgili kamu kurumlarına teknik destek, proje danışmanlığı alanlarında çeşitli STK, A.Ü. TTO ve son olarak ülkemizde ve yabancı ülkelerdeki danışmanlık kurumlarında çalışmıştır. DEHUKAM bünyesinde Proje Koordinatörü olarak görevine devam etmektedir.
Zeynep Mirvan Korunç Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünden 2020 yılında başarı ile mezun olmuştur. Lisans eğitiminin ardından Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde tezli yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. 2021 yılı itibariyle Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezinde çalışan Zeynep Mirvan Korunç uluslarası ilişkiler ve tercüme alanlarında görevini yürütmektedir.