,

Haberler

“Free and Open Seas” Sempozyumu 20 Mart 2024 Tarihinde Düzenlendi

Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin yüzüncü yıl dönümü kapsamında DEHUKAM ile Japonya Büyükelçiliği işbirliğinde düzenlenen “Free and Open Seas” Sempozyumu 20 Mart Çarşamba günü Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mahmut Esat Bozkurt Salonu’nda gerçekleştirildi.

Açılış konuşmaları, DEHUKAM Müdürü Mustafa Başkara, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Burak Özügergin’in tarafından yapıldı.

Programda rektörler, büyükelçiler, akademisyenler, askerler, yabancı misyon temsilcileri ve öğrenciler, deniz hukukunun kritik konuları hakkındaki tartışmalara katıldılar. Sempozyum kapsamında denizlerde serbestiyet ilkesi, münhasır ekonomik bölge kavramı ve deniz savaş hukuku ile deniz hukuku arasındaki ilişki gibi konular ele alındı.

DEHUKAM Müdürü Sayın Mustafa Başkara, Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıl dönümünün önemli bir kilometre taşı olduğunu ve denizlerin ticareti, kültürel değişimi ve toplumsal bağları güçlendirmedeki tarihsel önemini vurguladı. Türkiye ve Japonya için serbest ve açık denizlerin stratejik önemine değinen Başkara, her iki ülkenin coğrafi konumlarının kritik rolüne vurgu yaptı. Sempozyumun programının sadece bir anma etkinliği olmadığını, aynı zamanda denizcilik konularının önemini vurgulamak ve gelecekteki işbirliklerinin ve uyuşmazlık konularına çözüm önerilerinin temelini oluşturmak için kilit bir platform olarak hizmet ettiğinin altını çizdi.

Büyükelçi Katsumata, hem Japonya’nın hem de Türkiye’nin ticaret için deniz taşımacılığına olan bağılılığını ifade ederek deniz güvenliği ve kıta sahanlığında yer alan değerli kaynakların korunmasının önemini vurguladı. Japonya’nın, hukukun üstünlüğüne dayalı olarak “özgür, açık ve istikrarlı bir okyanus” oluşturma taahhüdünü vurgulayarak, güvenli deniz taşımacılığı ve güvenliği sağlama konusunda uluslararası toplumla işbirliği içinde yoğun çaba harcayacaklarını yineledi.

Büyükelçi Özügergin, iki ülke arasındaki coğrafi uzaklığın denizcilikle ilgili ortak bakış açılarını gölgelemediğini vurguladı. Ayrıca, insani krizlerle başa çıkma ile seyrüsefer özgürlüğünü koruma arasındaki içsel bağı vurgulayarak, Türkiye’nin bu temel hakkı savunma ve geliştirme konusundaki kararlılığını hatırlattı.

Açılış konuşmalarının ardından, DEHUKAM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Demir tarafından yönetilen panel programı, Prof. Dr. Yücel Acer, Prof. Dr. Çağrı Erhan, Doç. Dr. Seta Makoto ve Bay Kohei Imai gibi seçkin panelistlerin aydınlatıcı tartışmalarına ev sahipliği yaptı.

Prof. Dr. Acer, uluslararası deniz hukukunun ulusların haklarını ve sorumluluklarını belirlediğini, denizlerdeki serbestiyetin korunmasının küresel işbirliğini teşvik etmek için temel önemini vurguladı.

Prof. Dr. Erhan, Akdeniz’in ticaret ve kültürün birleşim noktası olarak stratejik ve deniz kaynaklarının kullanımının önemini vurgulayarak, demizlerin medeniyetleri birleştirmedeki rolünü vurguladı.

Doç. Dr. Seta, Uluslararası Denizcilik Örgütünün denizde ayrımcılığı önleme amacını hatırlatarak, barış zamanlarında denizlerin serbestiyeti ve açıklığı ilkelerinin uluslararası hukuktaki önemine değindi.

Sayın Imai, Japonya’nın “Özgür ve Açık Hint-Pasifik” stratejisini detaylandırarak, normatif prensiplere ve dış baskılara karşı dayanıklılığa odaklanan çift odaklı stratejisini açıkladı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar gerçekleştirdiği kapanış konuşmasında, DEHUKAM’ın üstlendiği uluslararası yoğun katılımlı ve nitelikli programların akademiye sağladığı ciddi katkıyı vurgulayarak Japonya ile Türkiye’nin diplomatik ilişki tesisinin 100. yıldönümünün bir kez daha önemini hissetmekten mutluluk duyduğunu belirtti. İki ülke arasındaki uzun süreli iş birliği ve dostluğun gelecekte de daha da güçlenerek devam edeceğine olan inancını dile getiren Ünüvar, bu tür uluslararası etkinliklerin akademik bilgi alışverişi, kültürel etkileşim ve dostluk bağlarının güçlenmesine önemli katkılar sağladığını vurgulayarak DEHUKAM’a ve çalışmada emeği geçenlere tebriklerini iletti.

Sempozyum boyunca, katılımcılar açık deniz ilkesinin uluslararası deniz hukukunun çeşitli yönlerine nasıl nüfuz ettiğini derinlemesine incelediler ve deneyimlerini paylaştılar.

Sempozyuma katkılarından dolayı tüm katılımcılara teşekkürlerimizi sunuyoruz.