,

Haberler

46. Okyanus Hukuku ve Politikası Konferansı DEHUKAM ev sahipliğinde İstanbul’da Düzenlendi

Dünyanın önde gelen deniz hukuku merkezlerinin işbirliğinde gerçekleştirilen Okyanus Hukuku ve Politikası Konferansı İstanbul’da “Güvenli, Emniyetli ve Sürdürülebilir Denizcilik” teması ile düzenlendi. Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi ev sahipliğnde gerçekleştirilen konferansta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin Möntro Sözleşmesine bağlılığı ile Karadeniz’de gerilimin önüne geçen konumunu ve Ege’de sürdürdüğü soğukkanlı tutumumu vurguladı.

Bu yıl 46.’sı düzenlenen Konferans’ta dünyaca ünlü deniz hukukçuları, politika yapıcılar ve uygulayıcılar bir araya geldi. Yaklaşık 40 ülkeden konuşmacı ve katılımcının Konferans için Türkiye’ye geldiği program Türkiye’de yerleşik misyon temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşları ile denizcilik sektöründen yoğun ilgi gördü.
On farklı uluslararası kuruluşun işbirliğinde Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Konferans katılımcı portföyü ve sponsor kuruluşların niteliği itibariyle uluslararası takdir topladı.

Konferans kapsamında işbirliği yapılan Amerika Birleşik Devletleri Deniz Harp Akademisi (NWC), Kore Denizcilik Enstitüsü (KMI), Dünya Denizcilik Üniversitesi (WMU), Japonya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (JIIA), Avustralya Deniz Kaynakları ve Güvenlik Merkezi, Wollongong Üniversitesi (ANCORS), Gujarat Denizcilik Üniversitesi (GMU) ve IMO Uluslararası Deniz Hukuku Enstitüsü’nden (IMLI) üst düzey temsilciler ve yöneticiler daha güvenli, emniyetli ve sürdürülebilir denizcilik için Konferansa katkı sunacaklardır.

Dünyada büyük ses getiren denizler ve okyanusların hukuku ve politikasının tartışıldığı Konferans programı Birleşmiş Milletler tarafından da takdir topladı ve Birleşmiş Milletler Okyanus On Yılı programına da akredite edildi.

21 Eylül 2023 tarihinde gerçekleştirilen açılış programı akabinde düzenlenen Konferansın ilk oturumunda Ürdün eski Başbakanı ve Uluslararası Adalet Divanı Üyesi Awn Al-Khasawneh’in moderatörlüğünde Yunanistan, Filistin ve ABD’den konuşmacılar ile Türk Dışişleri Bakanlığından temsilciler “Doğu Akdeniz’de İşbirliği” konuları ele alındı.

46 yıllık tarihinde bu yıl ilk defa Türkiye’nin ev sahipliğinde tertiplenen Konferans Türkiye’den İMEAK Deniz Ticareti Odası ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) işbirliği ile düzenlendi.
Konferansın devam eden oturumlarında “Güvenli, Emniyetli ve Sürdürülebilir Denizcilik” teması perspektifinden Denizcilikte Güncel Gelişmeler, Sürdürülebilir Denizcilik Uygulamaları, Seyrüsefer Serbestisi, Ulusal Yetki Alanlarının Dışındaki Alanlarda Biyolojik Çeşitlilik Korunması, Kıta Sahanlığı, Deniz Güvenliği, Denizcilikte Karbonsuzlaştırma, Sürdürülebilir Denizcilik Uygulamaları ve Deniz Çevresinin Korunması konuları ele alınacaktır.